Un dia menys (31/07/2014): L’ONU els renya

El grup de treball sobre les desaparicions forçades o involuntàries de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha donat un ultimàtum a l’Estat espanyol perquè en un termini de 90 dies doni explicacions sobre quines mesures pensa prendre per assistir a les víctimes del franquisme.  En un informe, demana a Espanya que assumeixi la seva responsabilitat i “col·labori” amb els familiars dels desapareguts durant la Guerra Civil per saber què va passar i recuperar les seves restes.

“És urgent que l’Estat fixi com una prioritat la cerca de la veritat i en particular sobre la localització de les persones desaparegudes”, s’afirma en el document, que conté unes 40 recomanacions i que posa el dit a la nafra en un dels grans dèficits democràtics de l’Estat espanyol, la recuperació de la memòria històrica.

“El Valle de los Caídos em va resultar dantesc. No havia vist mai res igual”, assegurava fa uns dies en una entrevista a El País el secretari de drets humans de l’Argentina, Juan Martín Fresneda, que denuncia que Espanya està incomplint tractats internacionals que ha signat. “Un mausoleu al dictador”, afirmava Fresneda,  impensable en una democràcia avançada.

Deixa un comentari